20.2.07

Tipografia

“Art de dissenyar, compondre i imprimir texts mitjançant tipus mòbils”

Un distant amic m’ha fet pensar en la tipografia. Ja fa temps que utilitzo l’ordinador com a eina necessària per a processar textos. El gran canvi que vaig notar en abandonar la màquina d’escriure va ser la varietat de tipografies que existien. Fa anys, els CDs carregats de fonts eren com un tresor ja que l’accés a la xarxa no existia en aquest país i els preus d’aquestes fonts eren exagerats. Actualment existeixen moltes webs on de manera gratuita aconsegueixes infinitat de webs tipogràfiques. Hi ha fonts molt especials, la clàssica i sòbria Times New Roman, la Avant Garde em recorda la tipografia típica de l’art nouveau, la recentment descoberta Trebuchet MS (en la que escric aquest text) és informalment elegant. N’hi ha altres que són necessàries per a la feina; la font en grec és obligatòria, altres com la Courier són tirant a horroroses però en certs programes de seqüències són necessàries ja que tots els caracters d’aquesta font tenen exactament les mateixes dimensions (amplada). Altres m’havien agradat però ara les odio, un exemple evident n’és la Comic Sans MS ja que me n’he fartat de tant veure-la. Com molts sabreu, recentment he dipositat la Tesi (que per cert defenso el 7 de març). Gràciès a la Sandra vaig resoldre una de les coses que havia deixat per al final, sabia que l’elecció de la tipografia em podia fer perdre molt temps. Va suggerir-me la font Trebuchet MS i la vaig trobar fantàstica, informalment elegant, simple de les línies, sense cap serif que molesti (http://es.wikipedia.org/wiki/Serif), molt fàcil de llegir (més que l’estimada AvantGarde). M’està pasant com m’havia pasat en altres èpoques, m’he obsessionat amb una tipografia tot i que haig de reconèixer que mai li seré fidel. Com sempre, la formalitat em farà recórrer a la Times o en trobaré una altra… Un altre dia ja parlarem de l'art de l'edició de textos, altre camp on els ordinadors han permès fer filigranes. Us agraden les Fonts ? A mi sí ! Fins aviat, Hagfish on earth

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Pues a mí la Courier me gusta... Aunque normalmente, para todos los trabajos utilizo la Garamond, que además de elegante es muy cómoda de leer.

Que sepas que un amigo mío diseñador dice que tengo "sensibilidad tipográfica".

Hagfish ha dit...

Apreciado señor Sinivaldo, la elección de la Garamond no deja de ser una muestra de su clacisismo.

miq ha dit...

La Garamond és de les més elegants...li donarem la raó al dissenyador amic de ton germà: el permanyer petit deu tenir sensibilitat tipogràfica.

Jo vaig parir la meva tesi amb Optima per al text principal i Gill Sans per a la portada i quadres de text, entre altres.

Malalts que som.

Hagfish ha dit...

Utilitzar dues fonts en un mateix document és un nivell superior de la malaltia anomenada obsessió tipogràfica

Anònim ha dit...

Palatino-Power!!!!